1 februari : Helaas begint nieuwe seizoen niet voor ieder roofvogelpaar even goed.
Het rommeltje op de foto hieronder was tot vorig jaar nog het nestbosje van een paartje buizerd.
Jammer, want vanaf 2001 t/m 2007 brachten ze daar 13 jongen groot (3x1, 2x2, 2x3).

Gekapt nestbos, 1 februari 2008 Strijensedijk


Vers opgebouwd buizerdnest, 25 februari 2008 25 februari : Aan de 'doorzichtige' laag losse takken op dit nest is goed te zien dat de buizerden al weer bezig zijn met het opknappen van hun nest van vorig jaar.8 maart : Parende buizerden.
Op de linker foto is nog net de ring om de rechterpoot van het mannetje te zien.

Parende buizerden, 8 maartBaltsende buizerden 14 maart : Buizerden baltsen in het voorjaar veelvuldig.

Baltsen is het imponeergedracht dat dieren uitvoeren om partners te verleiden en concurerende soortgenoten erop de wijzen dat dit gebied bezet is. Dit stuntvliegen is zeer spectaculair om te zien. Het bestaat onder andere uit duikvluchten waarbij op grote hoogte ineens de vleugels tegen het lichaam worden gedrukt en de vogel naar beneden stort.

Een andere vorm is te zien op de foto hiernaast: grijpen naar elkaars klauwen, waarbij de onderste vogel zich in volle vlucht om moet draaien.
Buizerd breekt een tak af 15 maart : Buizerd breekt een tak af.

Om een nest te bouwen heb je nou eenmaal takken nodig. Er worden losse, op de grond liggende, takken gebruikt maar ook breken ze zelf takken uit de bomen.

Het brekende geluid was goed te horen.....Slechtvalk kuiken 12 april : Slechtvalk kuiken.

Voor de Werkgroep Slechtvalk Nederland controleren we soms een slechtvalk nest. Hiernaast één van de vier jongen van het slechtvalkpaar dat op het industrieterrein Moerdijk broedt. Dit jong is pas enkele dagen oud en de eitand op de punt van de snavel is nog te zien.
Buizerd op nest 21 april : Buizerd op nest

De vroegste buizerds zitten alweer bijna een maand op eieren.

Helaas zijn er ook alweer nesten mislukt, waarvan eentje onder verdachte omstandigheden: het nest is ineens verdwenen en er ligt zelfs niets meer onder de boom. Alles wat rest is nog een paar takjes in de top van de els.
Slechtvalk kuikens 3 mei : Slechtvalk kuikens.

Ondertussen ruim 3 weken oud en bijna één kilo zwaar en daarmee even zwaar als een volwassen buizerd ! Ze zijn het echt, maar ze lijken nauwelijks meer op de onschuldige kuikentjes die we op 12 april aantroffen (zie foto van 12 april). De klauw van het oudste jong heeft nu een spanwijdte van 13 cm ! Iets waar een havik zich niet voor zou schamen.Sperwer op nest 24 mei : Sperwer op nest.

Het typische beeld van een sperwernest: veel donsjes erop.Dood buizerd jong 30 mei : Dood buizerd jong.

Van roofvogels is bekend dat veel jongen (meer dan 60%) het eerste levensjaar niet overleven. Zichzelf van voedsel voorzien wil niet lukken, ze vliegen tegen een auto of tegen een raam.

Helaas halen een aantal jongen het uitvliegen niet eens: dit buizerd jong lag 's morgens vroeg onder het nest, nog warm....Buizerd takkeling (Foto: Gert Huyzers) 7 juni : Buizerd takkeling (Foto: Gert Huyzers)

Op de Korendijkse slikken kwamen we het eerste buizerdnest van dit jaar tegen waarbij we te laat waren! In dit stadium nog klimmen bij een nest geeft zeker problemen: een afspringend jong kan zichzelf beschadigen, in het water terecht komen of op een autoweg. Wegwezen dus.

Ervan uit gaande dat dit jong zo'n 6 weken oud is, is het legbegin geweest op 20 maart !
Buizerdnest in hoogspanningsmast 9 juni : Buizerdnest in hoogspanningsmast.

Hoe vroeg de buizerd van de vorige foto was blijkt hier wel: dit jong is 2 dagen later gefotografeerd en 14 dagen oud ! Dit jong (in een kraaienest in een hoogspanningsmast) had ook al pech: zijn poot was verstrikt geraakt in draad. Het draad is verwijderd, maar de poot had geen grijpreflex meer. Maar hopen dat het goed komt....2 jonge buizerds op het nest (Foto: Ronald in't Veld) 13 juni : 2 jonge buizerds op het nest (Foto: Ronald in't Veld).

Op de voorgrond liggen de prooien: een fazant en een meerkoet jong.Dood torenvalkjong 16 juni : Dood torenvalkjong.

Gebaseerd op de bevindingen tot nu toe lijkt het erop dat torenvalken een zwaar jaar hebben: mislukte nesten, uitval van jongen en lage gewichten van de overlevende jongen.

In één torenvalkkast vonden we een dood jong dat al half was opgegeten door de nestgenoten!
Buizerdnest met 10 mollen erop 20 juni : Buizerdnest met maar liefst 10 mollen erop.
Jonge buizerd op het nest ? 23 juni : Jonge buizerd op het nest ?

Bepalen hoeveel jongen er in een nest zitten is niet altijd even eenvoudig. Erbij klimmen (mits de boom, het nest en de leeftijd van de jongen dat toelaat) is verreweg de nauwkeurigste en "gemakkelijkste" optie. Vanaf de grond is de kans op ondertelling zeer groot, omdat sommige jongen te laag in het nest liggen en daardoor verscholen blijven achter de nestrand.

Ik zie hier "zeker 2" jonge buizerds, ziet u ze ook ?Jonge buizerd op het nest 2 juli : Jonge buizerd oefent z'n vleugels.

De laatste jonge buizerds staan ook op het punt van uitvliegen.
Voordat het zover is moeten de borstspieren flink geoefend worden !4 juli : Ma Buizerd dropt prooi.
Ma Buizerd (rechts-boven) dropt heeft hier net een prooi gedropt.
Het jong dat de prooi kreeg (ongeveer in het midden van de foto) schermt hem af.
door zijn vleugels er omheen te houden terwijl hij eet. Dit gedrag noemt men mantelen.

Ma Buizerd dropt prooi.