13 juli: 5 jonge Sperwers (21 dagen oud) op het nest
Jonge SperwersJonge slechtvalk dame 3 juli: Jonge gerevalideerde slechtvalk, vlak voor het loslaten !

In eerste instantie lijkt dit erg op een valkeniers vogel maar het gaat hier wel degelijk om een wilde slechtvalk, maar wel één met een verhaal !

Dit vrouwtje is het enige uitgekomen jong van het 3-legsel van Moerdijk en vloog eind mei uit. Op 6 juni werd ze helaas gevonden met een gebroken tarsus. Dank zij de goede zorgen, spalken, voeren, schoonhouden etc, van een Teun Schoemaker (valkenier en roofvogelasielhouder) genas het weer prima. Nadat de spalk er weer af ging functioneerde alles weer goed en zat ze soms ook weer met haar "goede" poot opgetrokken en dus alleen maar op de geheelde poot.

Zaterdag 3 juli hebben we haar weer losgelaten: laten we hopen dat haar 2e start succesvoller is !Jonge havik 23 juni: een (laat) havik jong

Dit havik wijf (roofvogelmannen heten "tarsels" en roofvogeldames heten "wijven") is een dikke 3 weken oud. Dit betekent dat het eerste ei is gelegd op 21 april, redelijk aan de late kant.

Aan de grootte van de klauwen is goed te zien dat het om een echte killer gaat !

Dit is één jong uit een nest van 4 en het is lang geleden (2001) dat we 4 jongen op een haviknest vonden !Nest met 3 jonge bruine kiekdieven 18 juni: 3 jonge bruine kiekendieven op het nest

2010 is het jaar van de Bruine kiek: de gehele vogelwerkgroep van het HWL is verzocht om alle waarnemingen van "broedverdachte" kieken door te geven: we zijn benieuwd wat dat oplevert !

Door gebrek aan vrijwilligers kunnen we voor de bruine kiekendieven helaas geen structurele inventarisatie doen: Dit nest is dan ook bij toeval gevonden.Buizerd 13 juni: Losgelaten gerevalideerde buizerd, Oude Land van Strijen

Op de open dag van het vogelasiel "Karel Schot", waar we als "standhouder" aanwezig waren, konden we gelijk nog deze prachtige buizerd meenemen om weer vrij te laten.
Buizerdjong op nest 29 mei: Buizerdjong op nest

Met een beetje geluk zijn de jonge buizerds vanaf de grond te zien !
Sperwernest met 5 legsel. 22 mei: Sperwernest met 5 legsel

De telescopische stok met camera die we gebruiken voor torenvalkkasten werkt ook prima bij de lagere nesten van de andere soorten.

Foto: Ingrid Verbiest en Mariska van der Vlugt
Jonge Bosuilen 19 mei: Op 5 april vond ik deze jonge bosuilen.

Toen waren het nog 2 eieren. Inmiddels, ongeveer 5 weken oud, hebben ze het nest verlaten en zijn al zelfstandig meer dan 10 meter omhoog geklommen.
Jonge Oehoe 12 mei: Een super gebeurtenis: We mochten getuige zijn bij het zenderen van één van de drie jonge Oehoes in een steengroeve in het oosten des lands. Op de foto hiernaast wordt een jong gewogen.

Zo'n uilskuiken moet u niet onderschatten: de zwaarste van de drie, een vrouwtje woog maar liefst 1825gr. De Europese Oehoe is dan ook de grootste uil die er bestaat en een geducht jager. Een volwassen buizerd kan, misschien wel 's nachts rustig slapend, ineens veranderen in een oehoe maaltijd!
Jonge Slechtvalk 8 mei: Het slechtvalkjong van het industrieterrein Moerdijk is ondertussen 3 weken oud en in goede gezondheid en zal, als alles goed gaat, rond eind mei uitvliegen.

Foto: Ronald in't Veld
Dood slechtvalk mannetje 24 april: Dood slechtvalk mannetje.

Ook onder soortgenoten gaat er soms hard aan toe bij gevechten om een territorium. Bij het industriegebied van Moerdijk huizen minimaal 2 paar slechtvalken en er zwerven ook nog 'extra' valken rond. Dit heeft tot gevolg dat er soms fiks wordt gevochten, klaarblijkelijk soms met de dood tot gevolg. Tijdens een nestkastinspectie troffen we een dood mannetje slechtvalk naast een nestkast aan. De valk vertoonde duidelijk tekenen van een zwaar gevecht: een wond op de kop en een grote wond in het lichaam onder de vleugel.

Een uur ervoor hadden we vanaf de grond met een telescoop zowel man en vrouw in de kast gezien dus het ging hier om een extra mannetje. Later hoorden we dat dit dode beest er al minstens 4 weken lag.

De kast bevat één jong van 1 week oud.

Foto: Ronald in't Veld


Dood slechtvalk mannetje Toen we het beest op de rug keerden werd een grote hoeveelheid opgedroogd bloed op de linker ondervleugel zichtbaar. De onfortuinlijke valk bleek een Belgische ring om te hebben.

Foto: Ronald in't Veld
Buizerd paring, 3 maart 2010 3 april: Buizerd paring, in een akker naast de Oud-Bonaventurasedijk
Vrouwtje blauwe kiekendief 30 januari: Tijdens de roofvogel-wintertelling zijn er aardig wat blauwe kiekendieven gezien. Hier een vrouwtje bij Kuipersveer.

9 januari: Winter op z'n best ? Sneeuw en een fikse wind zorgden voor mooie sneeuwpatronen
Winter 2010